Great Court, British Museum

The courtyard at the centre of the British Museum was one of London’s long-lost spaces. Originally a garden, soon after its completion in the mid-nineteenth century it was filled by the round Reading Room and its associated bookstacks. Without this space the Museum was like a city without a park. This retrofit project is about its reinvention.


The glazed canopy is a fusion of state-of-the-art engineering and economy of form. Its unique geometry is designed to span the irregular gap between the drum of the Reading Room and the courtyard facades, and forms both the primary structure and the framing for the glazing, which is designed to reduce solar gain. As a cultural square, the Court also resonates beyond the confines of the museum, forming a new link in the pedestrian route from the British Library to Covent Garden, the river and the South Bank. To complement this artery, the Museum’s forecourt was restored to form a new civic space. Together with the Great Court, it is a major new amenity for London.


Source: Foster and Partners

Project Gallery